Tom Jannink is specialist riolering bij Proviel, voor diverse gemeenten heeft hij het rioolstelsel al beoordeeld. Hiervoor gaat Tom natuurlijk niet zelf het riool in, maar werkt hij met videobeelden, om zo tot het juiste advies te komen.
“Voordat een camera-inspectie wordt uitgevoerd, wordt vaak eerst een reiniging uitgevoerd. Het gaat dan om een reiniging en inspectie (R&I).” Legt Tom uit. Tijdens deze inspectie worden alle toestandsaspecten (schades) in het riool vastgelegd op beeld en in een logboek conform de NEN-EN 13508-2 bijgehouden.
Met behulp van de beelden gaat Tom aan de slag om de kwaliteit van het riool te beoordelen. Het advies dat hieruit komt kan als volgt zijn:
- Geen maatregel: het riool is goed en kan zonder maatregelen nog minimaal 10 jaar mee;
- In 5 jaar vervangen/in 10 jaar vervangen: het riool is slecht maar vormt geen direct risico;
- Monitoren: het riool is op enkele twijfelachtige punten na goed, deze punten moeten in de gaten gehouden worden;
- Repareren: het riool is, op enkele kleinere schades na goed. Die schades kunnen middels lokale reparaties hersteld worden;
- Onderhoud: het riool is goed, maar er zijn wat obstakels (bezonken afzettingen, wortel ingroei) aanwezig die de werking van het riool negatief beïnvloeden. Dit kan middels onderhoud (wegfrezen obstakels) verholpen worden;
- Direct vervangen: het riool is slecht en vormt een direct risico (qua functioneren en/of veiligheid).
Naast de observaties in het riool worden ook nog een aantal andere uitgangspunten meegenomen in het uiteindelijke advies. “De leeftijd van het riool speelt bijvoorbeeld ook een rol, daarnaast kijken we ook naar de ligging/functie en bijbehorende risico’s.” Geeft Tom aan.
Het advies dat Tom uitbrengt staat in een bepaalde context. Die context wordt samen met de opdrachtgever bepaald. “Als de bovengrond bijvoorbeeld wordt gereconstrueerd, is het zinvol verstoppingen of schades in aansluitleidingen aan te pakken, reparaties van buitenaf voor te stellen of zelfs het hele riool te vervangen. Als de bovengrond niet gereconstrueerd wordt, dan is het gepaster om reparaties van binnenuit voor te stellen of een renovatie van een leiding d.m.v. ‘relining’.”
Wat verder ook een rol speelt binnen het advies zijn de kenmerken van de omgeving. Een van de gemeenten waarvoor we het riool al beoordeeld hebben, Zuiderzeeland, ligt onder zeeniveau. In dat geval wordt streng gelet op bijvoorbeeld infiltratie. Dit is anders voor hoger gelegen gemeenten. Dan gaat dit pas een rol spelen als er ook grond mee naar binnenkomt.
Is de riolering binnen jouw gemeente ook toe aan een beoordeling van een expert? Wil je weten welke onderhoud of reparatie nodig is zodat onnodige kosten voorkomen kunnen worden? Neem dan contact met ons op!