De kracht van 3D tekenen

Iedereen in ons vakgebied kent natuurlijk de platte 2D werktekeningen, maar wist je dat we bij Proviel ook steeds vaker werken met 3D tekeningen? Dat is niet alleen handig, maar bespaart ons en onze opdrachtgevers tijd en geld op de lange termijn.  

Waar 2D tekeningen vaak beperkt zijn in inzicht, maakt 3D het mogelijk om eenvoudig knelpunten en raakvlakken te identificeren. Denk aan leidingen die elkaar kruisen of ondergronds werk dat conflicteert met bestaande infrastructuur. In tegenstelling tot Klic-meldingen — die slechts 2D informatie geven zonder exacte dieptes — biedt een 3D model veel meer diepgang en nauwkeurigheid. 

BIM en samenwerking tussen disciplines 

Vaak is 3D modellering onderdeel van een BIM-traject. Zeker bij complexe projecten waarin meerdere disciplines samenwerken, is het lastig om met alleen 2D werktekeningen overzicht te houden. Voorheen werden raakvlakken onvoldoende gemanaged. Met 3D en BIM kunnen we clashes en conflicten al in de ontwerpfase opsporen. Een goed voorbeeld is het project in Oijen (gemeente Oss), waar we tijdens een BIM-sessie ontdekten dat leidingen elkaar doorkruisten en verkeerd gepositioneerd waren. De knelpunten zijn allemaal opgelost voordat de schop de grond in ging. 

Duidelijke communicatie met stakeholders 

Een ander voordeel van 3D is de communicatie met gemeenten, bewoners en andere betrokkenen. Waar technische 2D tekeningen vaak niet het complete beeld geven van complexe situaties, maakt een 3D model de situatie direct visueel en begrijpelijk. Ook wanneer je geen technische kennis hebt. Denk aan bewonersavonden: mensen willen zien wat de impact is op hun huis en omgeving. 3D biedt dan veel meer beleving en duidelijkheid. 

Praktische toepassingen op de bouwplaats 

Ook aannemers profiteren van 3D. Graafmachines worden tegenwoordig aangestuurd via GPS in combinatie met 3D-instructies. Zo weet een kraan precies waar en hoe diep er gegraven moet worden. Daarnaast gebruiken we 3D bij grondbalansberekeningen. Zeker in gebieden met hoogteverschillen, zoals weilanden die worden bebouwd, geeft een 3D grondbalans snel inzicht in hoeveel grond er moet worden verplaatst. 

Van ontwerp tot realisatie en beheer 

We zetten 3D niet alleen in bij het ontwerp, maar ook voor het maken van as-built modellen. Zo krijgt de opdrachtgever inzicht in wat er daadwerkelijk is gerealiseerd — handig voor toekomstige aanpassingen of uitbreidingen. In de toekomst verwachten we ook geavanceerde analyses zoals waterafvoer of zelfs verkeerssimulaties mee te kunnen nemen in een 3D werktekening. Ontwikkelingen binnen 3D volgen we bij Proviel op de voet! 

Pointclouds als alternatief voor inmeten 

Tot slot: waar we normaal gesproken een inmeetbureau inschakelen, kunnen we tegenwoordig ook werken met pointclouds. Dit zijn gescande 3D-weergaven van de omgeving die direct in het model kunnen worden gebruikt. Een perfecte start om vanuit de bestaande 3D-situatie naar een visualisatie te werken. 

Impressie